Druktechnieken

Welke druktechnieken worden gebruikt voor het bedrukken van kleding?

Bij het bedrukken van kleding komt van alles kijken. Er zijn verschillende technieken die gebruikt kunnen worden. Voor de keuze van de techniek zijn een aantal elementen van belang:

  • Hoeveelheid van bedrukkingen: hoe vaak wordt hetzelfde logo op verschillende kledingstukken gedrukt
  • De hoeveelheid kleuren van de bedrukkingen
  • Het soort stof waarvan het kledingstuk gemaakt is

Wat is een zeefdruk?

De techniek die verreweg het meest gebruikt wordt voor het bedrukken van kleding is zeefdruk. Bij zeefdruk wordt er een zeef ‘gesneden’ van het logo wat gedrukt gaat worden. Vervolgens wordt deze zeef bovenop de kleding gespannen en met inkt ingekleurd. De voordelen van zeefdruk zijn talrijk, maar op puur druktechnisch zijn de twee grootste voordelen toch wel dat allereerst de bedrukking vaak mooi dik is. Dit komt omdat de inkt bij het bedrukken van de kleding direct op de kleding wordt aangebracht. Een tweede voordeel is dat met zeefdruk een groot oppervlak kan worden gedrukt. De zeef die gebruikt wordt bij Indigo heeft een maximale grootte van ongeveer 30 bij 30 centimeter. Dat is dus een flink stuk wat bedrukt kan worden.

Zeefdruk is de beste optie bij het bedrukken van grote hoeveelheden kleding. Dit komt omdat:

  • Zeefdruk vaak beter bestand is tegen wassen
  • De kosten voor het bedrukken veel lager zijn bij grote hoeveelheden dan bijvoorbeeld een transferdruk
  • Een zeefdruk vaak het langst blijft zitten op de kleding en de mooiste dekking geeft

Waarom wordt er dan niet altijd zeefdruk gebruikt? Daar zijn een aantal redenen voor te bedenken, die met kosten of met technische beperkingen te maken hebben. Ten eerste de kosten. Zoals gezegd moet voordat de kleding bedrukt kan worden, er eerst een zeef gemaakt worden. Er zijn kosten verbonden aan het prepareren van de zeef. Bij kleine hoeveelheden wegen deze kosten vaak zo zwaar, dat het uiteindelijk voordeliger is om een transferdruk te gebruiken. Daarnaast heeft een zeefdruk ook technische beperkingen. Twee springen daarvan direct in het oog. Logo’s met teveel details kunnen helaas niet gezeefdrukt worden. De kans dat deze details namelijk dichtlopen (het zogenaamde ‘bloeden’ van een bedrukking zijn namelijk aanzienlijk. Ten tweede is zeefdruk niet goed te gebruiken voor grove textielsoorten, zoals bijvoorbeeld badstof (bij badjassen of fleece). Bij niet-egale oppervlakken is het vaak moeilijk om een zeefdruk te zetten die overal even goed ingekleurd is.

Wat is een digitale transferdruk?

Een digitale transferdruk is een bedrukking die digitaal gegeneerd wordt. Anders dan bij een zeefdruk waarbij dezelfde zeef telkens gebruikt wordt op verschillende kledingstukken, wordt bij transferdruk elk logo apart ‘geprint’. De logo’s worden vervolgens uitgeprint op een folie. Op zo’n vel folie worden bijvoorbeeld 50 bedrukkingen uitgeprint. Een snijmachine zorgt er vervolgens voor de alle bedrukkingen los in het vel folie zitten. Echter moeten al deze losse bedrukkingen nog wel uit het vel gehaald worden. Dat moet door de drukker gaan worden. Transferdruk is dus voor een gedeelte handarbeid en dat maakt de stuksprijs voor de bedrukking (in vergelijking met zeefdruk) ook prijziger. Het voordeel van een digitale transferdruk is dat de folie waarop geprint wordt zogeheten full-color folie is. Dit betekent dat bij het bedrukken van een kleding met een transferdruk er een groot aantal verschillende kleuren in het zelfde logo gebruikt kunnen worden, zonder extra kosten.

De uitgesneden bedrukkingen worden vervolgens onder hoge temperatuur op de kledingstukken aangebracht. Digitaal transferdrukken heeft een aantal voordelen en is voor een aantal opties zeer goed te gebruiken: omdat er voor transferdruk niet telkens een zeef hoeft te worden uitgesneden, maar er in een keer veel logo’s tegelijkertijd geprint kunnen worden, leent transferdrukken zich goed voor bedrukking van bijvoorbeeld unieke namen.

De voordelen van een digitale transferdruk nog even op een rijtje:

  • Bij het bedrukken van kleine hoeveelheden kleding is een transferdruk, door de beperkte instelkosten, vaak goedkoper
  • Het is bij digitale transferdruk mogelijk om unieke logo’s te gebruiken per kledingstuk (bijvoorbeeld namen, rugnummers etc.)
  • Het maakt bij digitaal transferdrukken niet uit hoeveel kleuren gebruikt worden. Dit is een groot verschil met zeefdruk, waar voor elke extra kleur ook flinke kosten erbij komen

Uiteraard heeft transferdruk niet alleen maar voordelen. Twee nadelen die direct in het oog springen, zijn dat een transferdruk zich slecht leent voor wassen op te hoge temperatuur. Ons advies zou zijn om op max. 30 graden celcius te wassen en de kleding altijd binnenstebuiten in de wasmachine te doen. Een tweede nadeel is dat, in tegenstelling tot zeefdruk, digitale transferdruk niet veel goedkoper wordt bij het bedrukken van grotere hoeveelheden kleding.

Twijfel je over welke soort bedrukking het beste past bij jouw wensen? Doe hier je offerteaanvraag en wij kijken welke soort bedrukking het beste – en goedkoopste;) – is voor jouw unieke kledingstuk. Wil je even overleggen? Dat kan! Bel ons dan op nummer 0302270069.

Kom je er niet uit? Bellen mag altijd: 030 2270069.